Monday, November 26, 2007

mind off

aku nie ada fobia yg agak dasyat apabila naek keta...slama ni memang dah memanjang jadik co-pilot...mybe fobia tue datang dari kecik, coz since kid aku dah banyak-banyak kali involved dengan accident...van terbaliklah..kereta terbaliklah...semua org lain yang drive...tapi aku bukan nak salahkan sesiapa dlm hal nie...kejadian tue dah ditentukan olehNYA...tapi, entah lah Tuhan masih bagi aku peluang untuk aku terus bernafas.

dan dlm life aku, certain org ajer yang aku confidence can drive me safely...aku kekadang sampai rasa nak muntah n cuak biler ada dlm keta with reckless driver...kecut kecut tali perut aku...tapi disebabkan demand dan nature of my work now, aku diwajibkan untuk membuat sesuatu supaya aku boleh memegang stereng keta...have to kill the fear :(
sudah semestinyer aku tak nak menyusahkan sesiapa even my drebar utk bawak aku ke sana ke mari...

aku actually nak menulis tentang my damn sorrow...aku selalu ajer kena terjah dengan words yang tak sepatutnyer didengar. padahal yang mengucapkannya adalah org yang close dengan aku. dan aku pun tak expect ketelanjuran bahasa tue boleh meributkan keadaan. betullah org ckp, "terlajak perahu bole diundur, terlajak kata buruk padahnya.." the key words are: show some respect and appreciation to other person. treat them nice. lantaklah malas pikir. aku ngaku aku ada sedikit degil, tapi aku bukan jenis org yang suka mencetuskan konfrontasi atau argument...let it be, everyone back for good!

bebaru nie aku berpeluang ke hujung selatan, sekali lagi bersama cik Lina utk urusan kerja...kali terakhir aku ke sana on May 2004, dan selepas 4 tahun aku jejak kaki kembali ke bumi Singa itu. All i can say, thru my short observation n experience, people there living with high speed to chase demand of life, very integrated-systematic rules walaupun they simply came out with negative statement "eh..malaysia now manyak orang jahat-jahat ...?!"

bila sentuh bab makan, atas sebab kewas-was-an yang agak melampau, along the week hanya makan nasik 3 kali ajer, itupun jauh ke Simpang Beduk, restoran mamak di area Bugis dan nasi padang indonesia di Orchard road...kami jugak temui sumthing unique di Sentosa iSlands selain the artificial islands yang aku tak berapa berkenan buatannya. dan terfikir sejenak betapa bangganya Malaysia yang punyer banyak pantai 'ori' yang cantek

satu lagih pengalaman gelap kami adalah meng cek-in kan diri di sebuah hotel yang terletak di 'kawasan panas'..nasib semua selamat! perjalanan pulang menaiki bas to sgpoRE-JB-KL..agak memenatkan, memakan lebih kurang 10 jam...so, terima kasih pd cik lina n survivor photographer utk percutian yg mendesak ini !

p/s picture above, a nite view while walking back to our hotel

Sunday, November 11, 2007

intersection


it's been a while, away out...time flew and left us behind...
after fasting month, celebrating hari raya dengan badan tak sihat..flu..raya tahun ni celebrate di ipoh, kemudian runner ke pahang, kemudian ke ipoh semula..then back to kl...uihhhh penat


menghadapi uncertainty deal on business, satu perkara yang agak mendebarkan. which mean projection sale kemungkinan tidak akan dicapai seperti yang diharapkan. dan aku belajar menerusi situasi keadaaan sekeliling dan watak-watak yang wujud. berlajar supaya tidak hanya menjadi 'puppet' serta diambil kesempatan oleh orang lain. kena lebih berhati hati untuk menyusun strategi dan pandai membaca tindak tanduk mereka.

unpredictable things selalu berlaku, so kita payah nak patah balik..backstabbed yang tidak ketahuan puncanyer. at last tak menguntungkan mana-mana pihak. kita nak suruh satu lagi pihak tue paham, well it's not going to be happend easily.

..cerita di ipoh, banyak berkisar kes my child hood fren...im little bit shocked dengar cerita dia coz im expecting her duing just fine with her hubby all the time. but things got ugly. tapi alhamdulillah, sebagai pompuan banyaklah dia berkorban untuk memulihkan keadaan. aku pun tak reti nak cakap or bagi nasihat lebeh lebeh pasal im not maried.so, hanya berkongsi rasa dari hati seorang pompuan ke pompuan lain and secara logik .

lately , aku selalu ajer received call from stranger yang entah mana got my number.naik hairan...tapi aku x amek port sangat. terus delete ajer nombor tue. kalo kita tak layan mesti makhluk tue akan bosan. aku pun trpikir napelah ader manusia yang sanggup abiskan bil or credit duing sumthing yang wasted???

uihh..kena chase project sebelum akhir tahun...nak site survey lagi, banyak pakai modal....sumtimes aku pikir nak rest pepanjang.hidup dlm comfort zone. tapi sampai bila, aku sebagai org melayu islam berjaya achieve my own personal development??

aku penah ader discussion dengan sorang member. aku bagi opinion, that pompuan akan lebih direspect oleh lelaki sekiranya:

1-pandai jaga n layan laki (i mean intimate way, for those married couple)
2-pandai masak
3-pandai cari duit sendiri. independence

mungkin ada kot value atau attitude lain yang main peranan esp. on grooming part. sentiasa kena 'yummy.yummy'...yess, dan aku pun skrg sibuk taming my acne. maybe i should meet dermotologist one fine day. need their pro consultation pertaining my feature skin. mungkin that therapy akan boost up my own beauty confidence.

sangat ngantuk, dah 2 ari tak cukup tidoq..im looking foward to conduct 'study skills' program for sudents.tapi timing sudah lari sikit..would be on next semester break 2008...insyallah. ..
and tengkiu pada designer yang power ranger yang help me a lot on utilizing his time and amazing talent!
i knw u super busy dear... :P

this month, sweet November. banyak family member aku yang celebrate besday--apak...aman...si nooi and k.cik (me my self...hehehe)so happy besday and for those yang akan kawen dlm masa terdekat..'selamat kawen'

p/s gambor kat atas masa tgk clown menari kat jerudong park @ brunei. thk,tokei kedai, mis lina on amazing road trip from miri and treat there..

till then, repeat lain k


ta ta